Wednesday, February 5, 2014

Hangat Pilihanraya JPP IPIPOH

Malam ini terasa nak berkongsi sedikit luahan perasaan kepada Sang BloG ku yang usang sudah rupanya. Hehe. JPP sesi 2012/2013 sudah pun selesai dibubarkan. Alhamdulillah. Kini bermula era pencalonan baharu bagi pemimpin-pemimpin ummah sesi 2014/2015. Nampaknya banyak juga mahasiswa masuk ke pencalonan tersebut.

Aku seperti biasa selalu mendapat dorongan dan sokongan daripada rakan-rakan untuk masuk ke pencalonan JPP. Tapi nampaknya aku harus menolak lagi. Tidak berniat untuk mengecewakan sesiapa pun tapi aku memang belum bersedia. Semangat pun selalu hilang entah ke mana.

Aku tau bahawa aku memang ada sifat kepimpinan yang terpendam. Sejak zaman persekolahan lagi selalu memegang jawatan. Tapi kali ini jawatan yang dicadangkan kepada aku memang sangatlah besar tanggungjawabnya dan nilai integritinya di sisi masyarakat. Tidak dapat mengangkat dan menanggung dengan baik dan sempurna maka gagal lah aku sebagai pemimpin, iaitu Yang Dipertua JPP. Sudah pasti jawab di akhirat kelak!

Aku yakin peluang untuk menangkan jawatan ini memang besar. Tapi menang sahaja tidak cukup untuk menuntut kembali hak-hak mahasiswa yang dimonopoli. Harus bekerja keras dan berkorban apa sahaja yang dimiliki saat ini. Sudahkah aku bersedia? Jawapannya aku memang sudah bersedia. Tapi keyakinan itu selalu hilang entah ke mana.

Setiap insan pasti berkehendak menjadi pemimpin yang hebat di mata masyarakat. Begitulah aku yang teringin menjadi pemimpin yang hebat dan berjasa kepada seluruh warga IPG Ipoh. Namun, aku kalah lagi dengan semangat dan keyakinan yang kian tenggelam. Semoga Allah SWT sentiasa memberikan petunjuk yang terbaik buat aku. Amiin.

"Aku Mahu Jadi Pemimpin"

No comments:

Post a Comment