Sunday, March 24, 2013

Kisah Kematian

Subhanallah
Alhamdulillah
La ila ha illallah
Allahu akbar

Alhamdulillah, syukur ke hadrat ilahi di atas limpah kurniaNya aku masih berdiri di atas muka bumi ini sebagai khalifah. Bersyukur juga sebab Dia masih meminjamkan nyawa kepada aku untuk meneruskan perjuangan dalam kehidupan yang penuh dengan pancaroba ini. Sakit dan pedih menghadapi dugaanNya. Tapi aku tahu ada hikmah di sebalik semua ini.

Kali ni aku nak berkongsi sikit perasaan aku ketika mendengar kisah kematian saudara seagama. Baikpun di laman sosial mahupun secara lisan. Aku tak taulah kenapa sering dan kerap mendengar kisah kematian sejak kebelakangan ini. Apa pun, al Fatihah buat semua umat Muhammad yang telah kembali ke rahmatullah. Cuma aku cukup berasa gentar dan takut menghadapi kematian itu yang pasti akan berlaku dan tak seorang pun mampu lari daripada kepastian itu.

Sungguh aku merasa kematian itu cukup dekat bagi aku. Tak pernah aku mahu lalai dan leka lagi meski diri ini banyak sangat dosa dan khilaf sepanjang hidup 21 tahun ini. Hanya aku cukup tak bersedia menghadapinya. Siapa aku untuk menjawab segala soalan2 di alam kubur. Ada pun aku pernah bermimpi mati ditembak. Namun, pelik sebab aku sangat terasa akan sakitnya sehingga bangun pun aku jadi takut dan gentar teringat akan sakitnya.Tapi hanya Dia tahu betapa pedihnya aku menanggung hidup aku yang kini. Sebab aku benar2 berhadapan dengan pelbagai cabaran yang hebat dan kuat. Tapi aku syukur sebab Dia beri aku kekuatan dab ketabahan yang kukuh dan kuat agar terus bertahan dalam dunia ni. Tapi aku tahu bahawa aku juga akan berpisah dengan semua yang aku sayangi, ibu bapa, adik beradik, kawan2 terdekat, kawan2 terjauh dan semuanya yang aku kenal. Terasa nak nangis pun ada.

Pada family tersayang dan teman2 sehati sejiwa, aku mohon maaf andai diri ini tersilap bicara dan selalu menyusahkan. Terima kasih kerana selalu ada untuk aku. Aku memang banyak karenah dan kadang selalu buat kalian sakit hati dengan sikap2 yang tak baik. Tapi aku tau itu bukan niatku. Kadang aku bergurau terlalu dan terlebih sangat sehingga tak sedar mengguris hati. Betapa aku sayang kalian semua. Semoga kita semua sentiasa dirahmati dan diberkati oleh Allah SWT.

(p/s: Huhu. Sunyi duduk kampus masa cuti2 ni. Tp apa boleh buat, inilah lumrah Sang Perantau yang mencari ilmu dunia dan akhirat. KULLI NAFSIN ZA IKATUL MAUT)

2 comments:

  1. hye daus...sy dah balik ipoh...kalo sunyi bgtaw la..hihihih.. =D

    ReplyDelete
  2. Oo balik dah. Igtkan jalan2 lagi di Key eLL.

    ReplyDelete