Friday, May 10, 2013

Aku Mesti Nekad. . .

Syukur
Alhamdulillah

Hasbunallah Wa ni'mal wakil (Cukuplah bagi kami Allah dan Dialah sebaik-baik tempat diserahkan urusan). Alhamdulillah, sudah jauh ranjau perjalanan yg aku rentasi. Dan perit, sakit, bahagia semua ada. Tapi ini perjalanan hidup yang kadang2 kita x sangka bahawa kita telah jauh merentasi lautan kehidupan. Bermula saat kita lahir sehingga dewasanya kita, kita x pernah sangka perjalanan kita sudah cukup2 jauh.

Apa sahaja yang ada dalam kehidupan kita sebenarnya adalah apa yg kita impikan selama ini. Namun, kadang kita x sedar kerana kita selalu lupa apa yang pernah kita doa dan minta padaNya suatu ketika dahulu. Tapi Dia membahagi-bahagikan nikmat itu dalam pelbagai rupa. Kadang kita tak sedar. Kadang2 kita nakkan kehidupan senang dan harta yang banyak. Namun kadang2 Dia tak beri apa kita inginkan tapi Dia beri kita nikmat kesihatan yang berpanjangan.

Suatu permulaan kehidupan yang baik itu memang harus disulami dengan keperitan hidup. Agar hari ini kita sedar betapa besarnya nikmat bersyukur terhadap kurniaanNya. Memang ranjau perjalanan yang kita lalui selalunya pedih dan sakit untuk direntasi. Agar hari ini kita sedar betapa susahnya mengecap nikmat kebahagiaan. Namun jangan kita lupa, kerana kesusahan itulah hari ini kita bersyukur dgn apa yg kita ada hari ini. Kerana kesusahan itulah hati kita sentiasa dekat denganNya supaya terpelihara segala kehidupan daripada kejahatan.

Kalaulah hari ini kita rasa betapa pedihnya hidup yang dilalui, ketahuilah bahawa dengan kepedihan itulah mengajar kita untuk tidak sesekali berputus asa terhadap rahmat Allah SWT. Kalaulah hari ini kita menangis kerana keperitan dan kesakitan yang kita lalui. Ketahuilah bahawa air mata itulah sebagai penenang bagi hati dan jiwa kita yang dambakan kasih sayang Allah SWT. Semoga kita semua beroleh manfaat dengan peringatan yang serba serbi ini.

No comments:

Post a Comment