Sunday, October 23, 2011

Apa yang ada pada BOLA SEPAK?

Alhamdulillah, diberi kekuatan olehNya utk update BLOg ni. Dah lama rasanya x update. Berbulan2 jugak. Nak kata sibuk mungkin jugak atau sebenarnya diri sendiri yang sibuk dengan istilah 'SIBUK'.

Kali ni nak berbicara mengenai BOLA SEPAK. Apa sebenarnya ada pada BOLA SEPAK? Suatu kesihatan atau ketagihan? Mari kita selami bersama. Mungkin ianya suatu kesihatan kalau ianya dimainkan dengan niat yang betol. Mungkin ia juga suatu ketagihan kalau mata asyik nak menonton BOLA SEPAK 24 jam.

Sebenarnya YAHUDI juga bijak dalam merancang kehidupan manusia. Sehingga pada hari ini, hanya dengan BOLA SEPAK berlakunya pertelingkahan sesama sendiri. Hanya dengan BOLA SEPAK, semangat ASSABIAH wujud dalam diri. Kerana apa? kerana masing2 dah fanatik dengan group bola yang ada. Hanya dengan BOLA SEPAK, jerit sana sini yang sebenarnya x mendatangkan apa2.

Apa lagi yang hendak kita bicarakan kalau hidup dah sebati dengan BOLA SEPAK. Semuanya jadi berubah. Lupa untuk memikirkan hidup di akhirat. Lupa untuk membicarakan masalah2 umat. Lupa untuk menonton program berteraskan ilmiah. Lupa untuk memperbaiki diri sendiri. Kerana apa? Kerana BOLA SEPAK mempengaruhi rohani seseorang manusia.

Hebat x hebat orang YAHUDI. Paling dahsyat, KITA lupa untuk memikirkan bagaimana kehidupan saudara2 nun jauh di sana yang asyik diperangi oleh keganasan musuh2 ISLAM. Hakikatnya, KITA sudah diambang kelemahan. Sedar x sedar, gelak ketawa serta senda gurau kita seolah-olah kita x pernah mengenangkan bagaimana kesusahan saudara seagama.

Apa lagi yang hendak kita kata, kalau hati dah diikat dengan sesuatu yang membawa diri jauh daripada landasan yang sebenar. Hanya tinggal kita berdoa kiranya kalau ditimpa musibah. Semasa dalam keselesaan dan kesenangan, kenapa x berdoa tanda kesyukuran? Kenapa dan kenapa? Kerana hanya dengan BOLA SEPAK, hidup jadi berubah. Semua kebenaran yang sepatutnya kita ketahui dah digelapkan. Itu baru dalam dunia SUKAN. Dahsyat x dahsyat. Belom sentuh lagi dunia HIBURAN dan sebagainya.

Setakat ini sahajalah yang mampu aku kongsikan hari ini. Siapa pun yang baca, kalau dah sedar, syukurlah alhamdulillah. Kalau masih x sedar, hidayah ALLAH mungkin belom anda perolehi.

No comments:

Post a Comment